Erdoğan’ın ‘anayasa’ çıkışı: Sözümüz birinci sınıf
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yargıtay Başkanlığı’nda 2023-2024 Yılı Açılış Töreninde konuştu.
Yargıda reform sürecini aralıksız sürdürdüklerini savunan Erdoğan, “Hukukun üstünlüğü hepimizin kırmızı çizgisidir. Yargıya olan güveni artırmak, toplumdan gelen suçlamaları önlemek bizim görevimizdir. Ortak aklı ve hukukun üstünlüğünü güçlendireceğiz.” Erdoğan, “Davaların sonuçlanma süresi daha da kısalacak” dedi. Yeni anayasa davetini yineleyen Erdoğan, “Siyasi partileri, yüksek mahkemeleri, üniversiteleri, devlet kurumlarını, baroları ve milletimizin her ferdini sürece katkıda bulunmaya davet ediyorum.”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamaları şöyle:
‘HUKUK DEVLETİ HEPİMİZİN KIRMIZI ÇİZGİSİDİR’
“Hukukun üstünlüğü hepimizin kırmızı çizgisidir. Yargıya olan inancı artırmak, toplumdan gelen sitemleri önlemek bizim görevimizdir. Adliyenin adaletin kapısı olduğundan hiçbir vatandaşımızın şüphesi olmasın. Adalet, barışı gönülleriyle aramalılar, bunun için hukukun üstünlüğünden taviz veremeyiz.
Güvenilir ve erişilebilir bir adalet sistemi kurmak amacıyla anayasadan kanunlara, kişilik haklarına kadar pek çok reform yaptık.
Yargıdaki reform sürecini aralıksız sürdürüyoruz. Hukukun üstünlüğünü ortak akılla güçlendireceğiz.
‘GEREKLİ REFORMLARI YAPACAĞIZ’
Yargıda gerekli reformları yapacağız. UYAP’ın yapay zeka ile geliştirilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Dijital Dönüşüm Ofisi ve TÜBİTAK işbirliğiyle yürütülen projeyle davaların sonuçlanma süresi kısalacak. Avukatların mahkeme faaliyetlerine katkısının arttırılmasını faydalı buluyoruz. Belirli davalar için avukat tutma zorunluluğu konusunda birlikte çalışabiliriz.
Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru imkanı, KDK’nın kurulması, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun kurulması, DGM mahkemeleri ve özel yetkili mahkemelerin kaldırılması, çift başlı yargıya son verilmesi, vergi, bilişim, maliye ve sendika suçlarında ihtisas mahkemelerinin kurulması, bireylerin damgalanmama konusunda güçlendirilmesi, uyuşmazlıkların çözümünde arabuluculuk yöntemlerinin yaygınlaştırılması. Yargının her adımında devrim niteliğinde birçok adım attık.
‘TEHLİKE OLARAK GÖRÜYORUZ’
Günümüzde sosyal medya mahkemelerinin sayısının giderek artmasını toplumun birliği, huzuru, huzuru ve iç huzuru açısından büyük bir tehdit ve tehlike olarak görmekteyiz.
YENİ ANAYASA ÇAĞRISI
2011’den bu yana bir hayalimiz var. Bu hayal, Türkiye’yi darbe anayasasından kurtarmak, Yüzyıl Türkiye’ye yakışır, geleceği kucaklayan bir anayasaya kavuşturmaktır. Bizim sözümüz, birinci sınıf demokrasiyi, ekonomiyi ve özgürlükleri tamamlayan birinci sınıf bir anayasa olacaktır. Türkiye Yüzyılı böyle bir anayasayla güçlenecektir. Artık 85 milyon insanın kucaklayacağı, “İşte benim anayasam” diyerek taçlandırılacak bir metni milletin takdirine teslim etmemiz gerekiyor.
Siyasi partileri, yüksek mahkemeleri, üniversiteleri, devlet kurumlarını, baroları ve milletimizin her ferdini sürece katkı sağlamaya davet ediyorum. Meclisin açılışıyla birlikte Türk demokrasisini yeni bir anayasaya taşımak için girişimlerimizi yeniden başlatacağız.” (HABER MERKEZİ)